Fotografi slovenského EHMK predstavujú francúzskeho mestského partnera

26.01.2013 Bratislava

Bratislava 25. januára (TASR) – V galérii Francúzskeho inštitútu v centre Bratislavy vystavujú štyria košickí autori výber z dlhodobého fotografického projektu Second Cities. Lena Jakubčáková, Daniela Kapráľová, Jožo Jarošík a Pavel M. Smejkal ho nafotili vo francúzskom prístavnom meste Marseille.

"Je to otvorený projekt, na ktorom sa podieľajú ďalší naši fotografi vo Francúzsku a francúzski u nás. Ide o postupné rozširovanie spolupráce autorov a inštitúcií z druhých najväčších Európskych hlavných miest kultúry (EHMK), ktorými sú teraz Košice a Marseille. V Marseille sme zažili nepriateľstvo určitých obyvateľov sídlisk proti fotografovaniu. Zrejme patrili k skupinám pohybujúcim sa na hrane zákona," na štvrtkovej (24. 1.) vernisáži konštatoval skúsenosť kurátor výstavy Pavel Maria Smejkal.

Podľa neho sídliská v oboch mestách, ktoré vznikali v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, ako fenomén svojej doby majú určité spoločné črty. Odlišné od našich je to, že marseillské obývajú emigranti. Veľkoplošné fotografie dokumentujú architektonickú podobu sídlisk La Solidarité, Kallisté, Sainte Marthe, Le Merlan, Frais Vallon a ďalších. Okrem vonkajšieho vzhľadu veľkých budov a ich okolia fotografi ponúkajú i pohľad do bytových interiérov. Nechýbajú ani portréty obyvateľov rôznej pleti a veku.

Projekt s podporou Ministerstva kultúry SR organizuje občianske združenie PhotoART Centrum. Výstavu, ktorá potrvá do konca februára, dopĺňa katalóg.
 

Vyberte región